Over het project
Alle Amsterdamse Akten

Doorzoek de resultaten tot nu toe  
In de donkere depots van het Stadsarchief Amsterdam ligt het kilometerslange archief van de Amsterdamse Notarissen 1578-1915. Diep verstopt in de tienduizenden dikke boeken en bundels bevinden zich vele miljoenen akten met daarin grotendeels onbekende details over Amsterdammers en hun internationale netwerken.

De akten bevatten gegevens over bekende en onbekende Amsterdammers en passanten, (internationale) handel, scheepvaart, slavernij, persoonlijk bezit en erfenissen, maar ook ooggetuigenverslagen van ontberingen op zee, ordinaire burenruzies of knokpartijen in herbergen en illegale speelhuizen. Om deze schatten op te kunnen diepen is nog veel werk te verzetten.

Het grote belang van het archief is nooit onderschat. De enorme omvang van het archief – alleen het digitaliseren kost immers al miljoenen – heeft echter meer dan eens doen terugdeinzen. Dankzij startsubsidies, het efficiënt inrichten van de scanprocessen en onze ruime ervaring met crowdsourcing zijn we begonnen aan de monsterklus om Alle Amsterdamse Akten in kaart te brengen.


Notarissenarchief: een walhalla voor historici. EenVandaag 08-02-2016.

9,572,080

Pagina's gescand

1,277

Deelnemers

788,590

Documenten

 • Van verduisterd depot

  naar doorzoekbare akte

  Stap 1 In het Stadsarchief Amsterdam bevinden zich ruim 700 kasten met zo'n 3,5 kilometer aan notariële protocollen.

 • Digitaliseren

  van alle akten

  Stap 2 De originele boeken en bundels worden pagina voor pagina gescand.

 • Indexeren

  door de crowd

  Stap 3 Via het crowdsourcingsplatform VeleHanden voeren vrijwilligers akte voor akte gegevens in als datum van de akte, het soort akte en de voorkomende persoonsnamen.

 • Beschikbaarstellen

  voor iedereen

  Stap 4 De akten die geindexeerd zijn worden zo snel mogelijk doorgestuurd naar de website van het Stadsarchief Amsterdam, zodat ze daar voor iedereen 24/7 wereldwijd doorzoekbaar zijn.

 • ...

  en verder

  Stap 5 Bewaar, onderzoek, verbind... De laatste stap is aan u.

Wie zijn wij?

Alle Amsterdamse Akten is een gezamenlijke exercitie van een ontelbaar aantal liefhebbers, harde werkers, kenners en speurders.

Vrijwilligers

We kunnen onze crowd niet genoeg bedanken. Vanaf de eerste voorzichtige stapjes tot de testen en het uiteindelijke indexeren waren zij er nauw bij betrokken. Dankzij hun overmoeibare inspanningen groeit het aantal vindbare notariële akten elk uur van de dag.

Stagiairs & Uitzendkrachten

Studenten van diverse instellingen werken aan alle facetten van het project. Zo doen zij niet alleen inhoudelijke kennis op van de archieven maar ook andere relevante werkervaring. Uiteraard hopen wij hen te kunnen besmetten met historische data voor de rest van hun leven.

Experts

Hoe bijzonder is deze vondst? We leggen vragen van de crowd graag voor aan ons groeiende netwerk van specialisten op een bepaald vakgebied. Zij geven kennis door aan het project en vrijwilligers en stuiten op hun beurt wellicht op nieuwe zaken die de aandacht verdienen.

Partners

Waar het maar kan wordt samengewerkt met verschillende instellingen en projecten in binnen- en buitenland die het onderzoek in notariële akten bevorderen; of het nu gaat om digitaliseren, het leveren van data en metadata of de ontwikkeling van handschriftherkenningstechnieken.

Namens het Stadsarchief

 • Ellen
  Fleurbaay

  Initiator & inspirator
 • Pauline
  van den Heuvel

  Projectleider
 • Mark
  Ponte

  Redacteur/onderzoeker
 • Jirsi
  Reinders

  Datacurator Golden Agents project
 • Laurien
  van der Werff

  Projectmedewerker
 • Marc
  Holtman

  Expert Digitalisering

Steentje bijdragen?

Zonder u kunnen wij niets! Iedereen kan meedoen via Velehanden.nl. Bekijk hier hoe dat in zijn werk gaat.

   Een greep uit de verhalen