Jacob Jansz 
Westfrisius

Notaris van 1612 - 1655

Status project Lopend

De Vlaamse Westfrisius voegde zich na een verblijf in Rotterdam bij de Amsterdamse notarissen. Mogelijk was hij in de Zuidelijke Nederlanden al aangesteld als keizerlijk notaris en de klanten van zijn kantoor in de Kerkstraat beperkten zich zeker niet alleen tot de lokale poorters.
Nieuwe Kerkstraat (...  +1
  Bekijk alle locaties

De stapels akten van Westfrisius lijken de hele lappendeken van het zeventiende-eeuwse Amsterdam te beslaan. Voor de oudste losbladige akten is nog wel eens wat puzzelwerk nodig; daarom is deze notaris niet aan te raden voor beginners.

Verhalen uit de akten van deze notaris

‘Een sattijnen knechtges mutzien’ - kinderkleding uit de boedel van Maria Lienaertz (1624) 

De eerste resultaten van Crowd Leert Computer Lezen waren nog maar net online, toen kunsthistorica Saskia Kuus via twitter liet weten wat een goudmijn dit was voor haar onderzoek naar historische (kinder-)kleding.
Lees meer  

Fijnbesnaarde vechtersbaas?  

In de nacht van 18 mei 1615 werden kapitein Hendrick Cleuter en zijn buren plots uit hun slaap gerukt door 'getijer en gesmijt' op straat. Wat was er aan de hand? En was er misschien een relatie met Cleuters gedrag aan boord?
Lees meer  

Een verkeersbord voor de gezelligheid 

Gezelschapsspellen zijn geen nieuw verschijnsel en duiken in alle soorten en maten wel eens op in de notariële akten. Net als verkeersborden. Maar wat hadden die laatste ermee te maken?
Lees meer  

 

Was Westfrisius zijn nieuwe ganzenveer aan het testen? Of had hij een goede reden om een schimpschrift op een ruim 35 jaar daarvoor overleden Habsburger op te schrijven?
Lees meer  

Locatie(s) Jacob Jansz Westfrisius

Nieuwe Kerkstraat (Kerkstraat)
1625
Kerkstraat
1631