Albert Franssen 
Bruijningh

Notaris van 1605 - 1607

Status project Lopend

Net als zijn vader en broer werd Albert Franssen Bruijningh notaris. Op nominatie van de stad Enkhuizen werd hij in 1604 aangesteld. De overgebleven protocollen in Amsterdam dateren van 1605 tot 1607. De bijna 200 akten die notaris Bruijningh heeft nagelaten zijn flink beschadigd. Op diverse bladzijden is waterschade zichtbaar. Daardoor zijn veel akten moeilijk leesbaar.
Oudezijds Voorburgw...  
  Bekijk alle locaties

Naast zijn werk heeft Albert Franssen Bruijningh zeker niet stilgezeten. Zo was hij secretaris van de stad Enkhuizen en gedeputeerde in de Raad van State. Daarnaast had hij tijdens belangrijke momenten in de Nederlandse geschiedenis een significante rol. In het rechterlijke proces tegen raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt was Albert Franssen Bruijningh één van de rechters. Tijdens het proces was hij verantwoordelijk voor het ondervragen van de raadspensionaris. Een taak waar Bruijningh achteraf over gezegd zou hebben: 'Ik was jong en ben misleid geworden, en wenschte wel dat het nimmer gebeurd ware.' Ook is Albert Franssen Bruijningh naar Engeland geweest om na het Twaalfjarig Bestand de banden met dat land weer aan te halen.

Vanaf zijn vijfentwintigste was Bruijingh getrouwd met Josina Jacobs. In november 1648 overleed Albert Franssen Bruijningh, waarbij hij Josina met een zoon en dochter achterliet. Volgens het Biografisch Woordenboek der Nederlanden was Albert heel arm toen hij stierf en zou hij aan het eind van zijn leven zeer behoeftig zijn geweest. Dat klinkt als een treurig einde van deze man die zoveel heeft betekend gedurende zijn leven.

Locatie(s) Albert Franssen Bruijningh

Oudezijds Voorburgwal
1604