Kier 
van der Piet

Notaris van 1754 - 1799

Status project Lopend

Met zijn naam heeft hij natuurlijk al bonuspunten gescoord, deze notaris Kier van der Piet. In de hele index van het Stadsarchief is er maar één iemand te vinden met deze naam en dat is onze notaris. Zijn protocollen hebben veel verschillende soorten akten, maar akten met familiezaken zoals testamenten komen relatief vaker voor.
Prinsengracht, het ...  +1
  Bekijk alle locaties

Zijn eigen familiesituatie zal niet heel rooskleurig zijn geweest. Vader Jan van der Piet overleed toen Kier jong was en zijn moeder hertrouwde. Dit huwelijk was alleen ook geen lang leven beschoren want zij en haar tweede man scheidde in 1745, wat niet heel gebruikelijk was in die tijd. Dat die relatie rond die tijd al sterk bekoeld was, wordt duidelijk uit het testament dat de 19-jarige Kier van der Piet liet opmaken. Daarin doet hij er alles aan om zijn stiefvader geen geld na te laten en spreekt al over het moment dat zijn moeder gescheiden van hem zal zijn.

Zelf trouwde Kier van der Piet in 1759 met Johanna Jacoba Verweij in Ouderkerk aan de Amstel. In datzelfde jaar gingen ze aan de Keizersgracht wonen, waar Kier ook zijn kantoor hield. Tijdens zijn carrière zal hij goed contact hebben onderhouden met notaris Jeronimus Nolthenius. Samen waren zij regent van het Nieuwezijds Huiszittenhuis. Het regentschap zegde Kier in 1799 op vanwege zijn hoge leeftijd.

Dat is in ieder geval wat hij in 1795 schreef aan de Municipaliteit van Amsterdam, maar er zou ook een andere verklaring voor kunnen zijn. Het jaar 1799 stond voor Kier van der Piet namelijk ook in het teken van zijn faillissement. Was dit de enige manier dat hij honorabel ontslag kon nemen? Of had het faillissement hier niets mee te maken?

Locatie(s) Kier van der Piet

Prinsengracht, het derde huis ten zuiden van de Rozengracht
1754-1759
Op de hoek van de Keizersgracht en Wolvenstraat
1759-1799