Willem Hendrik 
Cramer

Notaris van 1776 - 1778

Status project Lopend

Notaris Willem Hendrik Cramer heeft niet veel sporen achter gelaten in de archieven tijdens zijn leven. De protocollen die hij heeft opgesteld laten wel een consistent, zij het af en toe wat kriebelig, handschrift zien. Hij is ongeveer twee jaar notaris geweest en woonde op de Nieuwezijds Achterburgwal bij de Torensteeg. Dat is ook de plek waar hij is overleden.
Achterburgwal bij d...  
  Bekijk alle locaties

Opmerkelijk is wel dat na zijn dood diverse akten kunnen worden teruggevonden. Zo wordt hij begraven in Maarssen waardoor zijn weduwe in Amsterdam geld moet betalen als wijze van boete. Maar ook diverse notariële akten worden opgesteld. Zijn weduwe Magdalena van Eeten doet namelijk afstand van de boedel en laat dat al enkele dagen na het overlijden van Willem Hendrik Cramer optekenen. Magdalena is zich namelijk bewust 'van de bekommerlijke staat der zaken' van haar man.

Door deze akte wordt de boedelinventaris opgesteld op verzoek van de deurwaarder van de Hoge Raad van Holland. Hierin worden enkel zijn spullen opgenomen; zijn schulden worden niet vermeld waardoor niet precies is te achterhalen hoe 'bekommerlijk' de zaken er daadwerkelijk voor stonden. Leuk detail in de boedelinventaris is dat deze notaris een papegaai in een koperen kooi bezat. Zal die in de werkkamer hebben gestaan waar klanten werden ontvangen?

Locatie(s) Willem Hendrik Cramer

Achterburgwal bij de Torensteeg (Spuistraat)
1776-1779