Help mee de Amsterdamse geschiedenis bloot te leggen

Meld je aan op velehanden.nl  
Het is een enorme maar ook dankbare taak om Alle Amsterdamse Akten te gaan indexeren en transcriberen. Er zal een schat aan gegevens boven komen drijven. Spannend is dat het grotendeels onbekend is wat er precies in de enorme berg notariële akten te vinden is. Misschien ontdekt u wel die tot nog toe onbekende Rembrandt, stuit u op dat ooggetuigenverslag vol kapers en schipbreuken, of kunt u een burenruzie in de kleinste steeg woord voor woord volgen.

Helpt u mee?

Van goed leesbare laat-achttiende-eeuwse notariële handschriften tot de allermoeilijkste krabbels uit de zestiende eeuw: er zit voor iedereen wat bij. Ook u kunt dus meedoen, vanuit uw eigen computer, op het moment dat het u uitkomt. Als u nog niet bekend bent met VeleHanden kunt u een account aanmaken en klikken op 'Meedoen met dit project'. Op Velehanden staan twee projecten waar aan u u kunt meewerken.


Alle Amsterdamse Akten

Het indexeren van de archieven gebeurt sinds 2016 in het project Alle Amsterdamse Akten. Hier worden akten aangeboden voorzien van begin- en eindmarkers. De deelnemer moet vervolgens de taal, het akteype, de datum en persoonsnamen en geografische locaties indexeren. Afhankelijk van het aktetype en van het onderwerp, kan de invoerder nog een korte inhoudelijke opmerking achterlaten in het onderwerpenveld.

Introductievideo in het Engels:Crowd Leert Computer lezen

In 2019 is begonnen met het maken van transcripties van notariële akten in het project Crowd Leert Computer Lezen. Hier worden scans aangeboden die al door de handschriftherkenningstechniek (HTR) van Transkribus zijn getranscribeerd, maar die nog verbeterd moeten worden door de deelnemers. Hierdoor kunnen steeds betere modellen worden getraind waardoor het notarieel archief op termijn op alle mogelijke zoektermen doorzocht kan worden.

Introductievideo in het Engels:


9,613,650

Pagina's gescand

1,301

Deelnemers

822,861

Documenten

Alle Amsterdamse Akten

Het indexeren van de archieven gebeurt in het project Alle Amsterdamse Akten.

AAA op velehanden.nl  

Crowd leert computer lezen

Het corrigeren van HTR-transcripties gebeurt in het project Crowd leert computer lezen.

CLCL op velehanden.nl  
   Een greep uit de verhalen