Beslommeringen op zee

Historische datum 24 juli 1748

Op 24 juli 1748, een aantal dagen na hun terugkomst in Amsterdam, leggen de opper- en onderstuurman van het schip 'De Vrouwe Dorothea' een verklaring af over de ellende die zij doorstonden op zee.

Arthur Forrest
De Vrouwe Dorothea was in mei 1746 onderweg naar Curaçao, maar zou haar bestemming nooit bereiken. Door stormen en sterke stromingen werd zij in de handen gedreven van Arthur Forrest, de gefrustreerde kapitein van het Britse oorlogsschip 'The Wager'. Hij liet zich niet tegenhouden door het feit dat Engeland en de Republiek der Nederlanden bondgenoten waren in de Oostenrijkse Successieoorlog en nam het schip over. Forrest, een jaar geleden nog op zijn vingers getikt voor gewelddadige excessen op zee, dwong de Vrouwe Dorothea mee naar Jamaica te varen.

Nog meer rampspoed
Het schip en haar bemanning werden door de Engelsen meegenomen naar Port Royal. Hier werd het schip na enkele maanden en een aantal processen tegen Forrest vrijgegeven, wat betekende dat de reis naar Curaçao kon worden voortgezet. Onderweg kreeg de bemanning te maken met meer ontberingen. Materiaalpech, sterke stromingen en stormen en kapers zorgden ervoor dat de bestemming nooit bereikt werd. De omstandigheden waren zelfs zo erg dat de bemanning van de Dorothea een oude zieke hond heeft geslacht en gegeten.

'inmiddels uijt hongersnood rotten en een oude sieke hond hebben geslagt en gegeten'

Terugtocht
Na vele omzwervingen liep het schip op 27 november 1747 op de kust van het huidige Nicaragua. Hier werd kapitein Pieter Blok gearresteerd omdat hij handelswaar achterover zou hebben gedrukt. Dat is het laatste wat er van de kapitein en zijn schip gehoord is. Van de andere opvarenden zijn alleen de twee getuigen in Amsterdam teruggekeerd. Ook dit was nog niet eenvoudig: via Bristol en Hamburg kwam het tweetal uiteindelijk, na ruim twee jaar omzwervingen op zee, in Amsterdam aan.

Tags

18e eeuwSalomon DorperScheepsverklaringKapingScheepvaart
Deel artikel

     
   Gerelateerde artikelen