Een gevaar in het verkeer

Historische datum 8 juli 1732 | Notaris Cornelis Staal

Wie dacht dat verkeersongelukken voorbehouden waren aan de tijd van de gemotoriseerde voertuigen zit er flink naast. In de achttiende eeuw gebeurden regelmatig ongelukken met koetsen waarbij bestuurder of omstander gewond raakte. Het materiaal was niet altijd te vertrouwen, maar er viel vooral niet te bouwen op onervaren bestuurders. Getuigen verklaren regelmatig bij de notaris wie de veroorzaker was.

Op 11 september 1750 zagen wandelaars in de Leijdsestraat een paard-en-wagen met grote snelheid over de Keizersgracht scheuren. Een vrouwelijke omstander had de wagen blijkbaar niet aan horen komen. De wagen – of het paard, daar was de getuige nog niet over uit – reed hard over de voet van het slachtoffer, waardoor de vrouw hevig bloedde. De wagen bleek van een grutter te zijn en de schuldige was de knecht van de grutter, die bij ondervraging onmiddellijk bekende.

'vreeselijk bebloedt en hier en daer swaer gekneust en gequetst'

Naast lichamelijk letsel was er vaak ook materiële schade: op 10 februari 1750 vond er een eenzijdig ongeval plaats. Een man die zojuist zaken had gedaan in herberg Het Fortuijn, stapte op zijn koets om te vertrekken. Helaas had hij de pech om 'in het omkeeren 3 glaesen te breeken aan de gemelde herbergh'. Hoewel de man direct aanbood alle schade te vergoeden, was de herbergier flink ontstemd. Woedend trok hij de man van zijn koets, waarbij zijn jas scheurde, en sloeg hem in het gezicht.

'zij vervolgens omdraeyende ter aarde viel'

Ook een vorm van verzekeringsfraude werd blijkbaar toen al toegepast. Toen op 8 juli 1732 een 'dogter of vrouwpersoon' niet uitkeek bij het oversteken van de straat, werd zij aangereden door een chaise. De bestuurder van deze wagen schreeuwde en gaf een ruk aan de teugels om uit te wijken, maar raakte de vrouw toch licht. Omstanders hielpen de vrouw overeind en zeiden: 'O, 't is maar een weijnigje blaeuw'. De stiefvader van het slachtoffer maakte echter misbruik van de situatie. Hij wist dat de bestuurder van de wagen goed in de slappe was zat. Een getuige heeft hem horen zeggen dat hij 'hem wel wat uijt de beurs zou kloppen'.

Tags

18e eeuwAttestatieVerkeer
Deel artikel

     
   Gerelateerde artikelen