Captain Voster

Historische datum 12 maart 1648

Op 12 maart 1648 komen een oppertimmerman, een koopman en een kok bij de Amsterdamse notaris Hendrik Schaef. De heren zijn teruggekomen uit Nieuw Nederland op het schip de Valckenier en getuigen in deze notariële akte in geuren en kleuren van de gebeurtenissen die zij op hun reis hebben meegemaakt.

Een aantal maanden eerder, op het moment dat zij aanmonsterden voor de terugreis, was er in de kolonie onrust ontstaan. Een Engelsman, ene kapitein Voster, had geprobeerd zich als commandeur op te werpen in de kolonie, wat hem door gouverneur Stuyvesant en andere kolonisten niet in dank werd afgenomen; Engelsen en Nederlanders leefden al langer op gespannen voet met elkaar. Om die reden werd Voster in september 1647 door de Raad uit de kolonie gezet en moest hij gedwongen met de Valckenier naar Nederland, om zich voor de Staten Generaal te verantwoorden. Hoewel de kapitein verbannen werd, zou de terugreis hem geen windeieren leggen.

'door leckgaen en contrarende windt'

Voster - beter bekend als Andrew Forrester - werd aan boord goed behandeld, zo getuigen de heren, maar het schip kreeg te maken met tegenslagen. Toen de Valckenier namelijk in Het Kanaal voer, kwam het terecht in een storm waardoor het schip lek raakte. De schade was zo groot dat de korte reis naar Amsterdam niet voltooid kon worden en de schipper in de dichtstbijzijnde haven moest aanleggen voor reparatie. Dit bleek het Engelse Portsmouth te zijn. Voster ging hier van boord en bracht een Engels oorlogsschip ertoe om de Valckenier te arresteren. Hierdoor loopt de reis nogal vertraging op, waardoor pas in maart 1648 Amsterdam wordt bereikt. Zonder kapitein Voster.

Tags

17e eeuwHendrik SchaefScheepsverklaringNieuw AmsterdamNew YorkOnrust
Deel artikel

     
   Gerelateerde artikelen